Nu sitter matte med lördagens PM i handen!

Nu har Salsa och matte gjort sitt första seriösa försök till utställningsträning. Matte med sin "utställningströja" med lagom stora fickor, och Salsa i det tunna, svarta utställningskopplet.
Matte gjorde sitt bästa för att klicka in svansen och Salsa gjorde sitt bästa får att få så mkt kulor som möjligt av matte.. och i ivern så är hon inte så knusslig, mattes fingrar blir allt lite möra av vuxenhundständer också! :P
Så länge inte Salsa biter fingrarna av matte eller domaren så går det nog ganska bra på lördag. Matte förespråk följande kritik:

Glad och trevlig tik. Valp i rangelåldern, bakställ högre än framställ. I övrigt stor och robust för sin ålder. Aningen runda ögon. Lätt utställda tassar. Fint, stabilt kors. Rejält med päls, dock är pälsen aningen för vågig.

Det ska bli hemskt spännande att se hur det går på lördag!!

Snart göteborgare..?

Salsa och matte är numera standardgäster på plats 76 vagn 14, på tåg mellan Örebro-Göteborg. Salsa är världsvan och lägger sig och sover och fiser så fort hon gjort sin säkerhetskontroll av kupén. Säkerhetskontrollen består av att hon kontrollerar hela kupégolvet för att se så att inget potentiellt ät-/tuggbart ligger och väntar på henne under något av sätena. Därefter lägger hon sig ner för att lätta på trycket.. som tur är så är det inte alltid fullt i kupén, så matte slipper smila stort och ursäkta sin väldoftande vovves parfymerande av vagnen.

Nu är vi iaf hemma, men bara över måndag-fredag. På fredag ska vi upp till Sthlm för att Salsa ska kunna delta i sin utställningsdebut på lördag! På fredag ska vi först till expertfrisör för klippning (och trevligt sällskap! ) hos storasysters uppfödare. På lördag dag utställning och på lördag kväll hundkväll med storasysters syster, urgulliga Hedda. Matte längtar massor. Salsam-balsam, vet det inte än, men hon kommer säkert vara minst lika glad som matte i helgen! :)

Matte filosoferar

Jag har funderat lite över hur Salsas liv skiljer sig ifrån Dixies. Dixie tränades i... princip allt jag kunde komma på som åldern tillät, Salsa däremot har fått en betydligt mer lugn start i livet. Jag undrar vad som egentligen är bäst.


Dixie fick träna att gå i koppel tidigt, Salsa har jag inte tränat att gå i koppel alls, och hon gjorde dessutom en sen koppeldebut (om man borträknar det symboliska koppelanvändandet hon hade när vi var på veterinärsrundor när hon var nyhemkommen). Efter det lösa fotgående vi tränade när hon var minsting här på gräsmattan så var det bara att trä över kopplet runt halsen och fortsätta spatsera, inga bekymmer. Numera hägrar tyvärr marken, med all sin härliga doft, så fotgåendet har försvunnit och matte har inte tagit tag i att få tillbaka det.

Det de har gemensamt, som de flesta reagerar och skrattar åt, är att de både mycket tidigt fick lära sig ett mycket viktigt första ord: KISSA. Matte såger högt, glatt och uppmuntrande till valpen varje gång den sätter sig ner på marken "KISSA KISSA" och efter bara ett litet tag vet valpen vad det är som efterfrågas och sätter sig på kommando, perfekt!

Rumsrenheten är helt galet vad det skiljer sig mellan dem. Dixie tog, vad matte upplevde det som, lååång tid på sig att bli rumsren (vilken sedan visade sig vara ett smått mirakel att hon överhuvuvdtaget kunde bli). Dixie skrek av frustration på nätterna för att bli utplockad ur hagen för att kunna kissa och bajsa ute, hon VÄGRADE att göra sådant i hagen. På dagarna kom det däremot pölar ett bra tag. Bajsade gjorde hon, i mattes ägo, endast en enda gång inne, och det var bland de allra sista veckorna och helt och hållet mattes fel som "bara" skulle göra lite till så skulle vi gå ut sedan. Salsa däremot har jag slitit och slitit med att få rumsren, det är verkligen jättesvårt. Hon håller sig i ett par timmar nu i vaket tillstånd, och upp emot tre timmar sovandes (förutom nattsömnen som nu sträcker sig till 7-8 tiden nästan alltid). Men att skapa en kommunikationslänk mellan mig och henne om hur vi ska förstå varandra i den viktiga meningen "det är dags för No 1 eller No 2, ta ut mig", det är ett gissel utan slut känns det som. Salsa verka anse att hennes sätt att, vilket hon ofta gör, gå och titta på mig och i en "talande" (definitionsfråga anser matte om den ska räknas som talande) snabb blick säga:
"Om du inte vill att jag ska kissa eller bajsa inne kan du ta ut mig nu.. om du vill alltså, annars gör jag det gärna inne, inga problem, jag hittar en plats så lätt så! och städningen efter bajset, det sköter jag."
Ja, det var allt detta som alltså kommuniceras i en snabb blick som matte måste förstå direkt för att slippa svabba eller förbanna sig över en bajsätande hund. DOCK måste sägas att hon blivit mycket bättre på att vänta med att kissa tills hon kommer ut (eller så är det matte som tar ut så hon inte får en chans) så pölarna är inte lika frekventa inomhus. Bajset däremot... hmm.. "det matte inte ser har matte inte ont av" verkar vara Salsas filosofi, och när jag ser henne i sällskap av bajs, hennes eget eller någon annans då äter hon inte.. men som råtta på borta dansar hon glatt när matte inte ser och smaskar så fort hon kan i sig det hela. BLÄ, det finns inget mer passande ord, BLÄ är vad jag tycker om det. Men men, det är bara att kämpa på och banna det man ser som är fel och prisa det som är bra. Shizofreni torde vara en tämligen praktisk egenskap som hundägare... suck*

Det som skiljer uppfostran mellan de två åt är självklart mycket beroende på deras personlighet. Dixie, den underbara lilla ängeln, var en mes som heter duga, vilket Salsa inte är, så korrigering av beteende dem emellan har varit betydligt annolunda. Dixie var inte alls lika kelig som Salsa är. Det fanns inte, och kommer aldrig finnas någon som är så härligt att ha i knät som Dixie (blir tårögd bara jag tänker på det), men det är verkligen mysigt att ha en hund som Salsa som bokstavligt talat kommer och ber om att sitta i knä och mysa. Det värmer hjärtat mycket.

I stort så hade Dixie mycket mer av ett "hundliv" än Salsa har. Salsa får vara med mig på allt jag gör som inte har en hundar förbjuden skylt på, vilket självklart även Dixie fick. Men med Dixie tränade vi som sagt mycket mer, Salsa har fått ett mycket mer "människoaktigt" liv. Självklart är inte detta modellen för all framtid, men det känns heller inte helt fel att vänta lite med all träning och bara låta henne vara valp, självklart med diciplin, men utan samma drive i inlärningen. Huvudsak att hon uppför sig väl emot folk och fä och är en glad och trevligt hund, så får resten komma senare. Förhoppningen är ju att hon ska få vara del av min flock ett bra tag framåt, och då hinner man ju med allt det andra också i sinom tid, eller hur?

Dixies favvokommando var "gå och lägg dig", för då visste hon att det vankades något gott, och hon sprang direkt och lade sig, förväntansfull. Salsa favvoord/tecken är MAT, hon kan knappt hålla sig för att förstå "gå och lägg dig", det är bara foderkulor som dansar framför hennes ögon!


Snabb avslutning nu eftersom matte insett att en hel timme försvunnit under vilken hon egentligen borde ha förberett sig för dagens hårda pluggande.. men en del av allt som snurrar runt i huvudet fick även snurra ner på tangenterna. Kram till er alla mina härliga hundvänner, jag följer er alla med stort intresse!


image100
Kalvåldern!

Salsa i Fish Eye

image99

Sol är härligt!

Idag har vi varit ute i "vår Göteborgsskog". Det var såå härligt. Ligga i solen på en klippa medan lilltjejen lyckligt flattar runt och nosar på allt. Det var nästan att man somnade. Matte alltså, inte Salsa. Salsa tyckte att det fanns alldeles för många spännande nyheter att snifffa på, då kan man rakt inte alls lägga sig att sova, matte var ju tokig! Det var hemskt skönt att kunna ropa på henne och att hon då kom springande i full fart. Då känns det tryggt att ha henne fritt när hon kommer när matte undrar vart hon tagit vägen. Det är ju inte direkt 100%ig inkallning på den här tösen, så det är härligt när allt fungerar som det ska. sol, hund och frihet är underbart!

Påskas och nuet

I påskas var Salsa och matte dels i Göteborg och dels i Falköping. Till att börja med var det inte så skoj för Salsas del i Göteborg. Matte var tvungen att sitta och arbeta med sin C-uppsats hela torsdagen och halva fredagen, men efter det blev det kalas, bokstavligt talat! Matte och Salsa fick följa med Johan på kalas och Salsa tyckte det var jättespännande och roligt med mycket folk och tre gulliga barn.

"Det som var mindre roligt var den där katten som inte alls ville leka utan bara var arg. :("

En av husinnehavarna, en hankatt av den nyfikna typen, förföljde Salsa och fräste åt henne. Salsa var så duktig och lade sig ner och väntade medan katten håll henne i arrest i, bland annat, köket. När Salsa var inne på toaletten och sedan skulle gå ut stod katten i dörröppningen och fräste. Salsa gjorde sitt bästa för att smidigt smita ut så långt från katten som möjligt, men katten tyckte att det inte var tillräckligt långt ifrån honom och gav stackars Salsa en smäll på nosen. Som tur var blev det varken något märke eller annan skada. Men matte, som satt i vardagsrummet hörde plötsligt att någon skällde argt och såg katten dra sig tillbaka. De övriga gästerna såg frågande ut, matte förklarade att det var Johan som skällde! Salsa fick en ny hjälte. :)

På fredag kvällen lekte Salsa med en av de små tjejerna som var minst lika lycklig hon, när hon stolt spatserade runt med en lydig Salsa i kopplet. :)

På lördagen var Salsa med matte och Johan hos hans bekanta. Hon är så duktig bland andra. Hon får så mycket beröm att hon är lugn och tyst. Denna kväll blev det även en lite längre promenad oh lilltjejen var rejält trött efter al stimulans. Det sötaste var när hon vaknade upp efter busresan hem och hälsade oss som att det var en ny morgon med kyssar och svansviftningar!

På söndagen styrdes kosan mot Falköping och mattes mamma. Där åtnöjts god mat och även Salsa fick smaka. Trevligt och mysigt både på söndagen och måndagen. På tisdag förmiddag åkte Salsa och matte hem till härliga Örebro!

Bilder kommer framöver, allt går  snigeltempo med denna sida numera, tack för ert tålamod kära läsare!

Vad har hänt sedan dess?
Jo, Salsa och matte tar med lugnt och lär känna varandra. Vi tränar inget speciellt, vi går promenader och tränar på vår kontakt och myser ihop i allmänhet. Det är en utställning i framtidsplanerna, men den är inte förrän till början av maj. Matte får inse sina begränsningar som studerande och böja sig för kraven ifrån arbetet med C-uppsatsen. Salsa och matte är ganska bra på att kommunicera med varandra nu om att meddela/förstå varandra när det är dags att gå ut. Salsa tittar tyst på matte och matte gör sitt bästa att tolka om blicken betyder "hej", "vad gör du?", "när kommer maten?" eller "det är akut i rumpen, ta ut mig!". Alla dessa blickar ser likadana ut tycker matte, men men, vi gör vårt bästa. Salsa är i den fasen att hon tycker att det mest spännande i världen är att stirra ner i backen. Hon tappar tänder så det är blod på varje mjukisdjur, senast idag hittade matte en gadd i mattes mammas soffa. Salsa sover hela nätter och väcker matte vid 7-8, och matte tackar och bugar glatt för detta! Salsa får en mycket gladare och piggare matte som har mer energi att hitta på aktiviteter med lilltjejen än en sömndepraverad matte som går i sömnen! Hennes temperament är så fint. Hon är lugn och go' och hemskt kelsjuk, vilket matte jublar över. Tänk att ha en underbar liten hund som kommer fram och vill ligga sked med matte i soffan! matte smälter*
Framtiden känns ljus.. :)


RSS 2.0