Goda nyheter, en dålig nyhet men en hoppfull framtid

Ikväll har matte och Salsa varit tillbaka på sitt ofrivilliga stammisställe; veterinärstationen. Detta på grund av att Salsa skulle göra en ultraljudskontroll av sin mage efter pärsen med diarré och kisseriproblem. Matte är glad att hon är fånig och hönsig och såg till att det blev ett ultraljud på Salsa. Resultatet är följande:


- Den goda nyheten är att Salsas njurar och lever ser fina ut.
- Den dåliga nyheten är att hon har blåskatarr.

Penicillinet Salsa fick vid diarré- och kisseriproblemen verkar inte ha bitit på de elaka bakterier som nu lett till blåskatarr för lilltösen. Detta innebär att kvällens ultraljudsundersökningen, som skulle vara ett avslut på Salsas ledsamma start här hemma, istället kommer att leda till att hon får gå på ännu en penicillinkur. Efter ultraljudet så tog ordinarie veterinär ett urinprov direkt ifrån Salsas urinblåsa som skickades iväg ikväll för undersökning (urinprovet alltså, inte Salsas urinblåsa). Vi ska få resultat senast tisdag nästa vecka, beräknade veterinären, tills dess har hon fått ett recept som matte ska hämta ut imorgon som hon får äta, åtminstone, tills dess eventuella ändrade bud kommer.

Oj oj, matte känner sig otursförföljd. Skicka hit alla era sjuka hundar till mig, jag börjar bli van vid att de aldrig blir friska. Nej, riktigt så uppgiven är jag inte. Blåskatarr är ju en sjukdom som, alldeles högst troligen, inte kommer att ha sorglig utgång, den kommer bara att ta lång tid att bli av med. Men visst blir man hemskt ledsen när hon aldrig får bli friskförklarad.

Ja ja, ni ska iaf få veta hur DUKTIG Salsa var hon veterinären. Hon var så lugn, stilla och ordentligt. Med undantag för att beklaga sig över hur kiss- och bajsnödig hon var! (Hon hade fått instruktioner av veterinären att hålla sig i ca 2 timmar innan ultraljudet.) Hon blev inte det allra minsta rädd när hon blev rakad på magen inför ultraljudet. Numera ser hon ut som att hon har en uppochnervänd hoppsadel på undersidan av bakre delen av magen. Sött men tokigt ser det ut.. men men, hår växer ju ut iaf.

Och även Salsa själv växer så det knakar, DET är ju också en god nyhet. Matvraket väger numera så mycket som 7,5 kg!! Ett litet lager med hull finns det nu kring kroppen, men man kan fortfarande känna revbenen utan problem så hon är inte för tjock, alldeles bra nu. :)image71


"Kom hit så jag kan tugga på dig!"image72

"Take that vovven! Det är jag som bossar här!"

Ännu flera bilder på sötnosen med vänner!

Matte har haft en lååång föreläsningsvecka inför vårens "härliga" uppsatsskrivande så Salsa har spenderat massa tid one-on-one tid med Johan och lekt och haft jätteskoj. Här kommer ett gäng bilder ifrån skogsturen igår samt dagen idag, söndag, med Lotta och Eyla.  De är så rysligt söta tillsammans voffsingarna!

Skogspremiär och 12-veckorsspruta

Igår, söndag, gjorde Salsa premiär i Örebro skogar. Det var såå spännande, tyckte Salsa. Det fanns så mycket spännande att lukta på att det inte alls var viktigt att hålla reda på var tvåfotingarna höll hus. De försvann bort ur syne, men tänk bara vilka spännande dofter som kan finnas, det är ju såå fascinerande!! Efter drygt 5 min började Salsa dock att känna sig liiite ensammen och började leta efter tvåfotingarna. Men så farligt jobbigt var det inte att vara själv, när det som sagt fanns så mycket att lukta och titta på! Till sist hittades tvåfotingarna och det blev hemfärd igen. Ca 20 min tog premiären totalt (bit ihop matte, det blir snart längre turer!). Efter att vi hittats höll hon dock bättre koll på oss, men så hade hon ju sniffat en hel del i skogen då så den värsta nyfiken stillats redan. På onsdag när matte sitter och suckar på föreläsningar ska Salsa och Johan åka tillbaka för rond 2 med skogsdofterna!

Idag på seneftermiddagen var det dags för återresa till veterinären. Idag fyller nämligen liltjejen 12 veckor och detta firades med en spruta! :P Sprutan togs utan att Salsa reagerade det minsta, hon märkte inte att det överhuvudtaget hände något! :D

Salsas invägning visade 5,8 kg bus och gos, betydligt mer än matte trodde. Kilona bara klättrar på, härligt värre!!

Matte fick även som hon ville; det blir ett ultraljud på Salsas lever och njurar på veterinärs inrådan framöver. Känns skönt att få kvitto på att allt är helt och rent innuti lilltjejen. Det kommer en veterinär till Örebro som ska göra ultraljudet, vilket betyder att vi bara behöver ta våra bussar så är vi framme, toppen!

Ikväll har Salsa fått vara ensam en lite längre stund när matte promenerade bort och shoppade hem lite mat. Salsa låg och sov när vi gick och sov när vi kom hem. En lugn, harmonisk och glad liten tjej viftade på svansen när dörren öppnades.

Det känns så skönt, jag känner mig inte alls orolig över att lämna henne varken med hundvakt eller, som nu, ensam hemma. Jag som fick ett sådant orosmonster i magen varje sekund som jag inte var med Storasyster är nu filbunke.. en underlig men skön härlig känsla. Är hon nu bara hel och kry inuti kroppen, såsom hon är utanpå, så är allt underbart... :)

Vildungen aka mystrollet!

Det har hunnit gå nästan en vecka sedan sista inlägget här i bloggen. Det är galet hur tiden kan flyga iväg när man nästan inget annat gör än att vara hemma och är vaken på dygnets mest udda timmar!!

Salsa växer så det knakar och äter allt hon får och vill gärna ha mer än så, men skynda långsamt så du inte får magknip lilla hund! :D

På måndag är det dags för 12-veckors sprutan så då blir det en ny invägning med resultat för hur mycket hon har lyckats gå upp på två veckors tid.


Mattes mamma har varit hos oss och hälsat på mellan tisdag och fredag och det har varit toppenhärligt med sällskap och en lite större flock tycker både matte och valp. Matte har haft lite skola på tisdag och torsdag så mattes mamma har varit snäll och ställt upp som valpvakt, TUSEN TACK! Dessutom har matte fått en förmiddags "kom-i-kapp"-tupplur. SÅÅ härligt var det, mellan kl 08-12 igår (torsdag) fick matte sussa med avstängda valpöron och vila ikapp lite förlorad sömn.


Salsa och matte tränar för tillfället mycket inkallning, sitt-stanna kvar, varsågod, sitt till ligg och vice versa. Vi tar det lite lugnt och jobbar mest på att kontakten oss emellan ska bli den bästa möjligt. Apporteringen smyger vi in lite smått allteftersom.


Rumsrenheten lyser med sin frånvaro, men matte och hund börjar dock hitta lite bättre signaler för att prata med varandra om ifall det behövs gå ut eller inte. Salsa (i vaket tillstånd) kissar ca en gång/halvtimmen och bajsar 1 gång/tre timmar. Hon går fortfarande upp och kissar (och ibland även bajsar) på nätterna så hon verkar inte kunna hålla sig så länge än. Hon får inget vatten efter ca 20 på kvällen för att hon ska vara "färdigkissad" vid, iaf, 00-tiden på natten. Matte misstänker dock att det nog kan vara vid 5-tiden på morgonen som det oftast blir en pöl på tidningarna i buren och endast 1-2 gånger/natt, så det verkar gå åt rätt håll med det också iaf!


Diarrén lyser också med sin frånvaro, denna däremot till både mattes och valpens stora glädje. Idag börjar övergången ifrån veterinärens valpfoder till Salsas ordinarie foder så matte håller tummar och tår för att allt ska gå bra och diarrén inte ska göra comeback.

Kloklippning, trimma hår mellan klorna och dammsugning är Salsas två fasor i livet. Att hon är rädd för dammsugaren gör inte så mycket, men en kloklippningsrädd liten tjej kan bli en kloklippningsrädd-nästintill-30-kilos-dam, och det vill matte INTE ha. Så det blir att träna och träna, vara envis samt visa att det minsann inte är det minsta farligt att klippa klorna. Mattes mamma gjorde en stor insats och höll tjejen medan matte klippte klorna i onsdags och Salsa skrek i högan sky när framtassarnas klor klipptes, men när matte kom till baktassarna hade skriken dämpats till gnyningar och trots att matte gjorde en olycklig debut med att klippa i pulpan (ynka lite, men iaf inte alls skoj) så reagerade hon inte alls på att något var "livshotande". Efter klorna klippts somnade Salsa i mattes famn och var dödtrött resten av kvällen efter pärsen att bli kloklippt.

Det har även hunnits med ett bad i veckan. Man ska inte bada hundar för ofta, men nu när diarré och kisseri, peppar peppar, verkar vara borta så kändes det som det fräscha att göra att ge henne ett bad och tvätta bort alla potentiella rester från henne och nu doftar hon såå gott hela hon! Bild nedan ifrån dushen, sötis blötis!! Hon tyckte det var jättemysigt att bli torkad, särskilt i öronen (!!), så hon somnade och sussade en lång stund i mattes famn, att kalla det härligt att ha henne i sina armar är en underdrift. :)Foton på myspysungen:


Bildkavalkad

En bild säger mer än tusen ord sägs det.. så hur mkt säger då inte alla dessa?!
Eyla med matte var hos oss ikväll och hälsade på. Det var jättetrevligt men Eyla tyckte allt att Salsa nog var en lite väl liten plutt än för att man ska bry sig att leka med! Men men, ge det 4-5 månader så leker de säkert toppenbra tillsammans!

Salsa mår i vart fall busbra, vad man kan se iaf. Hon är pigg och har aptit för tio hungrig valpar (inte för att varken aptit eller piggpiller i kroppen någonsin saknats, men iaf!). Hon ska fortsätta äta penicillin ett tag till, men magen håller bra nu, peppar peppar och hon växer vidare, även om hon fortfarande är i spinkigaste laget.

Nedan är en liten bildserie över lilla vildtorans framfart ikväll. Den första bilden är dock ett par dagar äldre. Salsa demonstrerar ännu en sovställning som är värd att testa! :P


Salsa i liv och rörelse:

Status mercredi

För bara en liten stund sedan fick jag provsvaren på Salsas blodprov på lever och njurar; både provresultaten låg inom det normala. Det var hemskt skönt att få höra att hennes värden är det de ska vara. Så nu är det bara att göra mitt bästa för att hon ska gå upp i vikt, dvs en långsam och försiktig övergång till ett valp-fullfoder så hon får i sig all näring hon behöver för att växa till sig.

Ett ultraljud känns fortfarande inte helt dumt att göra, lite längre fram, för att se att inga organ tagit skada av de hemska bacillusker som härjar, och kanske fortfarande härjat, i kroppen på lilla flugan. Men det är en tanke som får vila ett par veckor, nu vill jag få börja njuta av min lilla valp.

Bild och videovisning

Bilderna är ifrån i söndags då blivande hjälpmatte var här och hälsade på (rad 1) samt från idag (rad 2) då Salsa gjorde sig bekant med en Coca Colaflaska! På videon syns det att hon tycker att den allt var  l i t e  farlig.. men som den sista bilden visar, farligt är bara farligt en liten stund! :P

Adress till videon (som vanligt, kopiera och klistra in):
http://www.youtube.com/watch?v=05hnlG6Uz-A


Status mardi

Idag har vi varit på tripp till farbror veterinären igen och tagit ännu ett blodprov. Det rann på bra men tydligen så ville inte deras mätmaskin fungera idag heller så de skickar iväg både provet för njurvärde och levervärde, så får jag reda på de svaren imorgon. Suck* denna eviga väntan på att få veta vad det är som är fel, om man nu får veta det dvs, det ger ingen lycklig valptid direkt.

Jaja, som goda nyheter har iaf lilla flugan gått upp ytterligare 2 hg och väger nu 3,7 kg.

Matte fick träffa Salsas syster (men glömde fråga vad sötnosen heter, skäms*) som inte hon heller är en särskilt stor dam, dock lika pigg och glad som lilla flugan! Gôrgôlli va ho! :P

Status lundi

Buss 07:14 tillbaka hos vid vettens dörr 07:50, försten in genom ytterdörren och tiggde till mig en tid (det fanns en avbokad tid 08:30, perfekt).

Kisseprovet visade normala värden men vi fick iaf med oss ett recept på penicillin.

Vetten tyckte att hon var skrämmande tanig för en 10 veckors valp, men att hon gått upp 4 hg på två dagar var iaf positivt. Nu väger lilla flugan 3,5 kg. Han rekommenderade att vi skulle fortsätta med CDD-fodret då detta verkade fungera bra i lilla maggen på damen.

Ett blodprov togs och när de vid 12-tiden ringde för att meddela resultaten av detta så sa de att maskinen som utöfrde testerna inte hade kunnat ge svar på njurvärdena. Så att vi får åka tillbaka till vetten igen imorgon. (Pah.. fyra bussar till imorgon, suck*) Vilket också innebär att Salsa inte får äta något på minst 12 timmar innan blodprovet tas, dubbelsuck* Sista målet idag blir klockan 19:30 ikväll.

Eftersom lillan inte direkt är mogen att vara hemma ensam den tid det tar för matte att hämta ut ett recept på apoteket så fick matte ringa runt och dra i alla kontakter hon har och till sist hittade hon en ängel som kunde möta upp utanför apoteket och hållla lilltjejen medan matte sprang in och hämtade ut receptet. (Ytterligare två bussar, vi börjar bli riktiga bussåkarproffs)

Matte ska avvakta de sista provsvaren imorgon, men funderar trots det iaf starkt på att kontakta Strömsholm för ytterligare undersökningar. Ska det va', kan det lika gärna va' ordentligt.


Ps. Nu vid 15:00 fick Salsa ännu ett mål mat och matte stoppade, bara som i förbifarten, fram handen när vovven ätit hälften av maten med 1/4 penicillinpiller som utan en tanke slank ner i vovvens mage! hihi* Det gick nog ner innan hon hann tänka på vad det var hon slafsade i sig!

Status

Salsas mage verkar ha stabiliserat sig, mer eller mindre, men jag vågar inte säga att diarrén är borta för då kommer den säkert igen.. men peppar peppar.

Det som däremot är trist och staplar ännu en sten på hjärtat är att hon högst troligt har urinvägsinfektion.. bytt det ena mot det andra, suck*

Men men, imorgon åker matte och hund till veterinären och hoppas på att få en tid för urinprov, dietråd och allmän hälsokoll.

Food is fun!

Idag har Salsa haft matfestival.. och matte har haft matlagning och diskkavalkad! :P Fast det är det värt alla gånger när man får se den lilla tösen bli så överlycklig och äta med så god aptit. Denna dagen har knappt bestått av mycket annat än kisseri och ätande för Salsas del, knappt att man har hunnit med att sova!

Eftersom Salsa inte är den som dricker några större mängder så har matte blandat ner ganska mkt vatten i maten idag, och det har verkligen gjort sig till känna, det har blivit MÅNGA kissvändor. Mattes häck har med andra ord fått mycket träning idag! :P

Ergo har käk serverats till den lilla damen kvart över alla jämna timmar från och med klockan 08 imorse. Menyn har bestått av:

Mål 1: Minutris med en äggula
Mål 2: Minutris med ca 10 kulor CDD-foder
Mål 3: Minutris med ca 10 kulor CDD-foder
Mål 4: Minutris med ca 10 kulor CDD-foder i morotspuré och ägguleblandning
Mål 5: Minutris med ca 10 kulor CDD-foder i morotspuré och ägguleblandning

Maten har varit till stor belåtenhet för Salsa som slukat allt i stor entusiasm! (se bilder nedan) Hon har, som sagt tidigare, kissat en hel del idag, men har endast bajsat 2 gånger, båda gånger var det inga större mängder som kom ut men det som kom såg bra ut! Matte hoppas med andra ord på att få se en rejäl hög ikväll! Man kan verkligen fascineras av hur stor del av ens samtal med vänner (hundvänner) som kan bestå av att diskutera bajs; dess förekomst och utseende.. Galet!! :D Tummarna hålls hårt att diarrén är ett minne blott.image23 image24
Det är fascinerande att man alltså ska äta med både utsidan av hela ansiktet och öronen..!

Matte känner sig som ett monster

Usch och fy fy fy, matte känner sig som ett hemskt elakt monster som nekar den stackars smala flatteflickan mat när hon skriker med ögonen efter något att äta.

I morse gjorde matte och valp busspremiär till veterinärshoppen och köpte Canekur, som förhoppningsvis ska få ordning på Salsas elaka magbesvär. Resan innebar två bussar dit och två bussar hem. Alla delar av färden gick toppenbra och Salsa uppförde sig felfritt! (Dock innebar arrangemanget att hon var tvunget att ha koppel på sig, det var INTE populärt..)
Väl framme fick vi vänta en kvart utanför innan de öppnade 08:10. Salsa flyttade under tiden in i mattes jacka! :P
Canekurgranulat och två provpåsar CDD (specialfoder för känsliga magar) fick vi med oss hem. Salsa fick också väga sig för att se hur pass riktigt mattes köksvåg kan väga en valp! 3,1 kg väger den lilla flugan (precis som köksvågen mycket riktigt deklararat!).
Eftersom det var en stund kvar tills bussen hem skulle komma så väntade jag och lillan inne i veterinärens väntrum ett litet tag. När det var 15 min kvar lindade matte in Salsa i hennes "julklapps-Kustbevakningen-fleecefilt" och gick och ställde sig i kylan och väntade på bussen.. Burr vad kallt, men det tyckte inte "Salsa-i-filten" som sov djupt.. så hemskt sött var det!! :). Hem gick färden och sedan fick Salsa smaka på granultatet. Det fick godkänt och allt smaskades ner av godingen utan protester.. Protesterna kom senare när Salsa tyckte att det var dags att sluta skämta och plocka fram maten. Men då ingen mat kom fick matte se de mest uppgivna och sörjande ögon hon sett på länge. Det var riktigt hjärteknipande. I skrivande stund är det fortfarande nu svårt att möta hennes sorgsna blick.. men det är bara att bita ihop och tänka "Imorgon, imorgon". Pust och suck*

Det är lite svårt att veta om medicinen verkar eller inte, det enda som kommit ut ur valpen sedan hon tog medicinen är två småfisar vid 17-tiden, så det är inget alls att "bedöma" utseendet på.. men det är kanske i sig beviset är på att medicinen fungerar? Men å andra sidan har hon ju heller inte fått någonting att äta så vad ska kunna komma ut?

Jag har flera gånger idag känt att hon drömt att hon ätit när hon legat tätt intill mig och gosat. Det är verkligen en märklig men härlig kombination att ha vilding och mystroll i samma förpackning, men jag måste säga att det passar mig utmärkt!! :D

image22
"Ge mig mat... snälla.. jag är såå utsvulten" :(

Fotografering och mystiska fläckar

Igår kväll fick matte och Salsa besök av en väninna som stannat över tills idag. Matte tog självklart möjligheten att utnyttja väninnan lite för att ta lite fotografier. Att ta ståbilder är inte alltid det lättaste, särskilt inte när fotografiobjektet istället för att stå snyggt försöker att äta upp handen på den olycksaliga som står och håller i skinkbiten. Eftersom vi trots allt fick en tämligen bra bild så presenteras denna i stort format här nedan.. medan de andra mindre lyckade försöken finns som minibilder att klicka upp på egen risk.


image11

En mindre rolig upptäckt var fem små blodfläckar på vardagsrumsgolvet. Ifrån vem, och i så fall var på vem, ännu är oklart. Matte fasar och vågar knappt tänka tanken att valpen mumsat ner en nubb ifrån vardagsrumssoffan, men det kan lika gärna komma ifrån mattes fot. Hursomhelst har valpen fått en, under livliga protester med resignation som utfall, total kroppsundersökning utvändig såväl som invändig i den mån detta är möjligt. Kanske är det en tand som lossnat och sedan slunkit ner i halsen för att sällskapa soppan? Uppkäkade tänder är ju ingen omöjlighet, dock lite väl tidigt med tandlossning vid nio veckor och tre dagar.. hm..
Jaja, det är inget är göra mer än att avvakta, det känns lite udda att ta alternativet att åka till veterinären akut för att röntga en mage ifall det är blod ifrån mattes fot.. Suck* hemska dilemman, men men.. inget blod i munnen, halsen, på tungan eller någon annanstans på valpen så det är bara att avvakta och se. Usch usch :(


Diverse bilder ifrån idag:

Snuvig matte, härlig valp som är dålig i magen och en kamera som inte vill ta kort

Den gångna nattens nyårsfirande vid 12slaget med raketer och smällare passerade Salsas liv som bakgrundsmusik i sömn. Det vill säga att hon sov mellan kl 23:30-00:30!! Helt över alla förhoppningar. :D Hon sussade så sött hela tiden och lyfte endast huvudet i förskräckelse när, numera konstaterat förkylda, matte nös. Ska man ta det som en förolämpning eller bara tacka för att man har en "ojämnt tålig" hund?!

"Matte, du nyser högre än en raket smäller!"


Idag har jag försökt ta kort på lilltjejen igen, och det var lika svårt idag, men skillnaden att det förkylda tillståndet kortar ner tålamodet. Morr på baskade kameror som inte vill ta kort på annat är mark och suddiga svarta spöken. :(
I frustration spelade jag in en liten kortis film med Salsa ute i snön istället, det enda jag kunde åstakomma med största möjliga skärpa i bilden. Det är inget avancerat imponeranede material i videon, bara en överlycklig valp som leker i snön och tränar "SITT" och ögonkontakt. Länk nedan: (länken är inte klickbar, ni får kopiera länken och klistra in den i adressfönstret)

http://www.youtube.com/watch?v=esp6NsIhwlM

RSS 2.0