Operation och viltspårskurs

Tänk vad vi har hunnit med sedan sista gången jag skrev. Salsa har återhämtat sig bra sedan sin hemska tamp med magomvridning. Vi har tagit det lugnt ett bra tag och Salsa har ätit upp sig. Vilket inte Salsa klagar på direkt! Eftersom hon bevisligen är känslig i magen så får hon numera mat ca 4 gånger om dagen. I början var det riktigt besvärligt med en hund som många gånger om dagen (och tidig morgon och sen kväll) skriker, ja skriker, efter mat. Hon får numera bara uppblött foder och har inte spytt en endast gång sedan hon fick börja med det. När det är uppblött ser det också mera ut i matskålen. "Tjohoo!" är Salsas reaktion till det. Nu har hon dock vant sig vid att få mycket blöt mat fyra gånger om dagen och skriker inte längre, vilket matte jublar över.

Nu i onsdags så har Salsa varit inne hos veterinären och opererat sig för att sätta fast magsäcken. Operationen gick smidigt och Salsa kom ut lite omtäcknad med glad när jag hämtade henne på eftermiddagen. Det gick i snigelfart hem (vetten hade sagt att det var okej att gå lilla vägen hem). Väl hemma tog vi det lugnt och myste. Torsdag och fredag fick Salsa vara hemma från dagmatte och matte kom hem på lunchen.

Lördag förra veckan började Salsa och matte en viltspårskurs. Man kan inte säga att det bara är Salsa som började, matte behöver också tränas upp! Det var ett glatt gäng som samlades på lördagförmiddagen. Matte hade inte fått så mycket sömn natten till lördag så hon var minst sagt redo att somna när som helst. Salsa, som nu löper, tyckte att kursdeltagarna var hemskt intressanta, särskilt en kille som hette Tryggve. "Wow, vilken läckerbit! Han vore något att ha som pappa till mina valpar. " sa hon entusiastiskt till matte, som inte delade Salsas glädje. När det var Salsas tur att gå spår så gick det mycket långsamt, men framåt. Det svåraste i första spåret var att överhuvudtaget fatta vad som gällde. När hon kommit fram till första klöven var det verkligen som att det var en glödlampa som tändes över Salsas huvud. "Aha! Var det en så'n här som vi letade efter? Den är ju smaskens!". Första spåret var rakt, nästa var en vinkel. Vinkeln gick betydligt snabbare, nu när Salsa visste vad som var poängen med allt tjohej. Klöv nummer två hittades och vi återgick till gruppen. Det var lite drygt att sitta och vänta på att få gå spåret i ca 1-2 h, eftersom vi tvåbenta kursdeltagare lade spåren själva. Det var dock en lyckad dag och förutom att matte längtade ihjäl sig efter att få sova så längtade vi till nästa kurstillfälle, kanske av lite olika anledningar dock! Kursen går ute i bushen så vi var minst sagt glada att få skjuts in till Örebro igen av en kursare som skulle till M-berg. Självklart var det även detta ekipage som 50% bestod av Salsas ivriga kärlek, Tryggve! Tryggve gjorde ganska snart inpå avfärd emot Örebro ett kärlekshopp ifrån bagageutrymmet till baksätet för att nå den svarta undersköna damen i framsätet. Bilen stannade, Tryggve fick banning och placerades igen i bagageutrymmet där han sedan suktade efter sin dam på avstånd. Damen suktade även hon, på avstånd.

Andra kurstillfället var nu i torsdags och det gick ganska bra. Salsa hade lite glömt av sedan sist vad det handlade om (löpminnet är varken kort eller gott) så spåret, som nu bestod av enda ett spår med två vinklar blev lite för drygt för henne. Det var ändå ett bra träningtillfälle för både henne och matte, som gjorde sitt bästa att hantera linan, vilket INTE  är det lättaste! Vi fick med oss två klövar hem att träna med. Blod skulle inköpas på ICA.

Inköp av blod var lättare sagt än gjort. På kursledarna lät det som att det bara var att traska in i närmaste mataffär, riktigt så enkelt var det inte. En del av de förfärade handlare matte mötte i telefonen verkade tro att det var en "vampyr-wanna be" de fått på tråden. På 11:e försöket blev det dock napp och matte var lycklig att hon fattat telefonen innan det drogs ut för att handla blod. En parentes är att väl på plats visade sig mataffären vara ett riktig fynd. Matte hittade grynkorv (som jag längtat!) och en massa andra udda finfina saker som inte finns att få tag i i andra Örebroaffärer. Klädnypor och sugrör inköpes också, samt en fin marinad och engångsgrill som användes till kvällen. Härligt!

Nu, idag, så har matte lagt sitt första spår på egen hand, tillsammans med assistans som villigt stått till hjälp med med klädnypor och färgglada sugrör (kunde inte för allt i världen hitta snitselband någonstans!). Två timmars liggtid med shopping och sedan hämtade vi Salsa. Salsa fattade direkt vad det handlade om och gick på JÄTTEBRA! Både matte och J. var mycket imponerade av hennes insats. Eftersom jag inte ville gå på för hårt så lade jag ett rakt spår och ett med en vinkel, som första gången. Salsa ångade på så mycket att hon gick på spår 2 innan matte ens fattat att hon gått klart det första! Notering till mig själv att ha större avstånd mellan spåren nästa gång. Hon var så duktig! Det blåste dock lite granna, så hon gick lite annan väg än blodets väg i vinkeln, men matte visade på vinkeln och då tog hon språngmarsch direkt till klöv 2 som hon triumferande tog i munnen! Duktig hund och mycket lyckliga tvåbeningar åkte hem efter Salsa gått sina två spår på mellan 10-15 min max. Det var riktigt roligt och en trött hund åkte med hem. Matte är så spänd över hur det kommer gå nästa torsdag på kursen!


Kommentarer
Postat av: Ulla

Vad duktiga ni har varit! Det verkar som om Salsa tycker det är kul att spåra..... och du med! Lycka till på torsdag!

2010-04-19 @ 01:12:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0